De diefstallen vinden plaats in heel Nederland en zijn het werk van organisaties die zeggen de kleine mannetjes en vrouwtjes te willen 'bevrijden'. Dat meldt het blad Dier & Tuin, het vakblad voor de huisdieren- en tuincentrumbranche.
De 'bevrijders' opereren onder de namen Kabouter Actie Front (KAF) en Kabouter Bevrijdings Front. Vooral dwergen die in voortuinen staan worden door hen meegenomen. Het doel van de organisaties is om de kaboutertjes uit de 'doodsaaie tuintjes te halen en ze terug te brengen naar de bossen waar ze thuishoren.' De meeste van de verdwenen kobolten worden dan ook enkele dagen na hun verdwijning teruggevonden in naburige bossen.
Volgens Dier & Tuin krijgt de politie sinds de zomer van 2000 regelmatig mensen over de vloer die aangifte komen doen van diefstal van hun tuinkabouter. De politie gaat ervan uit dat er tot nu toe in totaal enkele honderden bebaarde hengelaartjes en versteende kruiwagenrijders zijn verdwenen. Dat is een grove schatting omdat de politie denkt dat veel eigenaren de vermissing van hun kaboutervriendje niet eens aangeven en gewoon overgaan tot de aanschaf van een nieuw exemplaar. Of de eigenaren de gestolen kabouters echt missen is een tweede vraag. Want volgens de politie houden de gnomen soms maandenlang de agenten op de politiebureaus gezelschap omdat hun echte eigenaar ze nooit komt ophalen.
Het KAF werd enkele jaren geleden in Amsterdam opgericht. Hoeveel leden de club heeft is onbekend. Maar iedereen kan lid worden mits hij of zij de rechten van tuinkabouters respecteert. Het Kabouter Bevrijdingsfront deed in juni 2000 voor het eerst van zich spreken. Toen haalde het front in Bergambacht tien kabouters uit tuinen. Een groepje jongeren werd in het holst van de nacht met een kist vol tuinkabouters gesnapt. Ze wisten zich uit de voeten te maken. De kist, met de tekst Kabouter Bevrijdingsfront, lieten ze achter. Drie weken geleden werden opnieuw achttien kabouters en een trol uit de tuinen gehaald.
De 'bevrijders' zijn overigens niet alleen in Nederland actief. Ook in België en Frankrijk ontdekken bewoners regelmatig dat hun vissende tuinvriendje in de nacht is verdwenen.
Overgenomen uit de Zwolse Courant van 18 februari 2002
Bekijk het origineel